MPS-uutiset

Malmin Palloseura rekrytoi entisen ammattilaispelaaja Patrick Aaltosen seuravalmentajaksi – ”Paras valmentajani tunsi minut ihmisenä”

Patrick Aaltonen aloitti Malmin Palloseuran seuravalmentajana oppisopimuksella marraskuun alussa 2023. Aaltonen vastaa tehtävissään U12-U15 ikäluokkien erinäisistä valmennustehtävistä yhteistyössä ikäluokkien valmennuspäällikkö Topi Pietilän kanssa.

– ”Tällä kaudella pyrin oppimaan valmentajana mahdollisimman paljon. Se tehdään kollegoiden kautta, opin itsestäni varmasti paljon uusia asioita, Aaltonen kuvailee tunnelmiaan valmentamisen polun aloittamisesta.”

29-vuotiaalla Aaltosella on rintataskussaan useita esiintymisiä nuorten maajoukkueissa ja hän on tehnyt ammattilaisuraa Suomen lisäksi Thaimaassa. Suomalaisen valmennuskulttuurin välillä hän on nähnyt eroja verrattuna Thaimaahan.

– ”Thaimaassa päävalmentajani oli hyvin suorapuheinen ja tuli esille paljon uusia asioita, joihin ei ollut törmännyt juurikaan Suomessa. Thaimaassa oli paljon ”staffia” valmennustiimissä. Hyökkääjille ja puolustajille oli omat valmentajat, videoanalyytikko ja fyysinen valmentaja. Harjoittelu oli jo silloin Thaimaassa räätälöity yksilöille ainakin fyysisen valmennuksen osalta.”

Malmin Palloseuran urheilullinen linja tähtää yksilökeskeiseen valmentamiseen ja valmennus pyrkii tarjoamaan nimenomaan korostetusti henkilökohtaisia ja pelipaikkakohtaisia neuvoja ja työkaluja pelaamisen kehittymiseen. Malmilainen peli-identiteetti on kauden 2024 yksittäisistä asioista yksi suurimpia yhteisten asioiden jalkauttamiseen tarkoitettuja työkaluja valmennuksen tueksi. Sen pohjana on nimenomaan yksilölähtöisyys ja tiedolla johtaminen. Patrick Aaltosella on juniorivuosien varrella hyviä kokemuksia valmentajien lähestymistavasta pelaajiin.

– ”Tapani Apunen oli paras valmentajani. Hän osasi pitää huolta pelaajista ja tunsi minut myös ihmisenä hyvin. En ollut ihmisenä helpoimmasta päästä ja Tapani osasi käsitellä minua ihmisenä. Olin aika huono häviäjä ja jos harjoituksissa ei mennyt asiat hyvin, niin osasin kyllä kiukutella.”

Osa pelaajista haaveilee ammattilaisuudesta, mutta aikaiseen päätöksentekoon ei ole syytä kiirehtiä. Aaltosen ajatus kypsyi ammattilaisuudesta vasta lähempänä täysikäisyyttä.

– ”Minut valittiin Tähtitarhaan 15-vuotiaana, enkä ajatellut ammattilaisuutta niin nuorena. Kun pääsin nuorten maajoukkueisiin 15-16-vuotiaana vielä silloinkaan oikeastaan ajatellut ammattilaisuutta. Ensimmäisen kerran mietin ammattilaisuutta tosissaan vasta 17-vuotiaana.”

Patrick Aaltonen pelasi Veikkausliigaa FC Hongassa vasta 19-vuotiaana ja debyyttikaudellaan hän pääsi pelaamaan pääsarjatasolla 17 ottelua. Myöhemmin uraa varjosti loukkaantuminen ja pohjeluun murtuman takia Aaltonen oli sivussa noin puolen vuoden ajan. Monipuolisen pelaajauran loppuvuosilla ajatus valmentamisesta alkoi kypsymään ja Aaltonen koki jo pelaajana, että hän pystyy antamaan tärkeitä henkilökohtaisia neuvoja joukkueen nuoremmille pelaajille. Hänen mentaliteettinsa on säilynyt samana valmentamista kohtaan, kuin hänellä oli pelaajanakin.

– ”Kun jotain aloittaa se tehdään tosissaan ja nyt se on valmentaminen.”

Kun Aaltoselta kysytään neuvoja nuoremmalle itselleen tai tavoitteellisille pelaajille hän vakavoituu kertoessaan painokkaasti:

– ”Pitää uskoa itseensä. Virheistä tulee oppia ja jokaisella pelaajalla on oma reittinsä.”

PATRICK AALTOSEN PELAAJAURAN VAIHEET

Juniorivuodet EBK:ssa, HJK/Malmilla, HJK edustusjoukkue (BSM, ASM), Pallohonka

FC Honka 2012-2013

HIFK 2014

Ubon UMT United 2015-2016

Gnistan 2017

PTT Rayong 2017-2018

Gnistan 2019

PK-35 2020-2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp