Mosan Wembley

MPS:n kotistadion Mosan Wembley

MPS:n lähes kulttimaineessa oleva kotikenttä Mosan Wembley sijaitsee Tapanilassa Puistolan juna-aseman tuntumassa.

 

Mosan Wembley palvelee Malmin Palloseuran joukkueita Medialukion ja junaradan välisellä tontilla osoitteessa Moisiontie 1. Kulku kentälle tapahtuu asfalttiparkkipaikan kautta Tapulikaupungintien puolelta. Kenttä on Malmin Palloseuran kenttäyhtiön, Mosan Wembley Oy:n omistuksessa. 

Kentälle asennettiin laadukas lämmitettävä keinonurmi vuonna 2019. Kentän uudistamisen ohella MPS:n tavoitteena on koko Wembleyn kehittämishankkeen ajan ollut rakentaa kotikentälle lämmitettävän nurmen lisäksi myös uudet pukukopit ja laittaa koko urheilukentän alue uuteen kukoistukseen.

Kehitysprojektin varrella ajatelmat ovat kehittyneet vapaamuotoisesta ajatustenvaihdosta konkreettisiksi suunnitelmiksi. Syksyllä 2020 hankkeeseen löydettiin mukaan pääsuunnittelija, jonka pöydällä valmistuivat uuden MPS-talon luonnossuunnitelmat. 

Luonnossuunnitelmiin on sisällytetty koko 350m2 rakennusoikeuden mahdollistamalla tavalla pukuhuonetiloja, tilat MPS:n toimistolle, neuvottelutila sekä myyntitilat kahvilalle ja MPS Storelle.  

Suunnitelmat ovat kunnianhimoisia ja ennen ensimmäisiä löylyjä MPS-talon uudessa saunassa, on vielä monta haastetta selvitettävänä.

Mosan tarina

Tapanilan urheilukenttä ja Malmin Palloseura ovat kulkeneet pitkän matkan yhdessä. MPS perustettiin vuonna 1948, ja ensimmäiset kirjalliset todisteet Tapanilan urheilukentästä juontavat juurensa Helsingin maalaiskunnan ja Helsingin kaupungin yhdistymisen aikaan. Helsingin kaupunginarkiston säilömien liikunta- ja retkeilylautakunnan pöytäkirjojen mukaan Helsingin kaupunki kartoitti vuoden 1945 alussa uusien liitoskuntien urheilupaikkojen tilannetta. Tuolloin alueelta löytyi neljä urheilukenttää: Pitäjänmäestä, Pakilasta, Pukinmäestä ja Tapanilasta.

Tapanilan kentän rakentaminen oli aloitettu ja varoja sille oli myönnetty jo vuosina 1944 ja 1945 yhteensä 140 000 markkaa (nykyrahassa noin 25 000€). Maalaiskunnan liittyessä osaksi Helsingin kaupunkia Tapanilan alueen urheiluolosuhteista vastaavat henkilöt vaativat, että Tapanilan kenttä on rakennettava lopulliseen muotoonsa ja lisäksi varoja on allokoitava kalustosuojien ja suihkujen rakentamiseen.

Kenttä rakennettiin lopulliseen muotoonsa 1940-luvulla ja se säilyikin lähes autenttisessa kunnossa viime vuosiin asti. 

Vuosien saatossa Mosan kentän kehittäminen oli jäänyt paitsioon, kun kaupunki kohdisti  varoja suurempien urheilupuistojen kehittämiseen. Tämän seurauksena 2010-luvun lopussa Mosan kenttä oli ajautunut niin huonoon kuntoon, että vähäinenkin vesisade esti kentän käytön. Lisäksi kentän olosuhteet eivät enää täyttäneet useimmille sarjatasoille asetettuja olosuhdevaatimuksia ilman poikkeuslupia.

Seuran aktiivit eivät jääneet sivusta seuraamaan kentän rappiota. Mosan nurmi on vuosikymmenien saatossa toiminut MPS:n virallisena kotikenttänä ja jokaisella MPS:n edustusjoukkueita katsomossa seuranneella on varmasti muistoja Mosasta. Pelaajille puolestaan kentän lengendaariset ”syöttökummut” olivat tuttuja nekin jo vuosikymmenien ajalta. Samoja syöttökumpuja ovat kironneet parhaimmillaan jo saman perheen kolme sukupolvea.

Kentän kokonaisvaltainen kunnostushanke käynnistyi vuonna 2016 ja uusi kenttä otettiin käyttöön vuonna 2019, kiitos monien vapaaehtoisten ja lukuisten kenttähankkeen rahoittajien.