Historia
Malmin Palloseuran avauspotkusta yli 70 vuotta
Jukka Mäkeläinen ja Heimo Laaksonen ovat kirjoittaneet MPS:n historiaa vuosikymmenittäin käsittelevän 70-vuotisjuhlakoosteen. MPS julkaisee tarinan seuran alkutaipaleista Mäkeläisen ja Laaksosen tekstin pohjalta. Historiikki on kokonaisuudessaan luettavissa täällä.
Vuonna 1948 27 innokasta kaveria perustivat Malmille jalkapalloseuraa. Seuran nimeksi tuli Malmin Palloseura. Miesten joukkueen lisäksi saatiin mukaan myös yksi juniorijoukkue. Perustajajäsenistä nuorin oli Pentti Sanden, joka toimi MPS:ssä erilaisissa tehtävissä yli neljäkymmentä vuotta. Malmin Palloseuran kunniapuheenjohtaja Sanden menehtyi vuonna 2016. Pentti Sandenin muistiinpanoista ja kirjoituksista on ollut myös paljon iloa seuran historian koosteita toteutettaessa, etenkin MPS:n ensimmäisiltä vuosi- kymmeniltä.
Vuoden 1948 ensimmäisessä juniorijoukkueessa pelasivat Voitto ”Vode” Wallenius ja Matti ”Hälli” Lintunen, jotka jatkoivat myös vuosikymmeniä MPS:n aktiivijäseninä. Vode ja Hälli kokivat viralliset pelit vasta 14-vuotiaina. Juniorisarjat aloitettiin siihen aikaan vanhempina kuin nykyisin ja talvella jalkapalloharjoituksia ei junioreilla ollut. Talvisin hiihdettiin ja luisteltiin, muistelevat yli kahdeksankymppiset kaverukset, jotka on tähän päivään asti voinut bongata kentän laidalta seuraamassa MPS:n pelejä. Kesällä oli kaksi harjoitusta, jotka veti yhden pelaajan isä. Hän oli pitkäaikainen MPS:n rahastonhoitaja ja perustajajäsen Urho Maunula, muistelevat iki-mpsläiset.
Futistaidot hankittiin pääosin kavereiden kanssa pelaillen kentillä ja hiekkakuoppien reunoilla. Joukkueessa kaikki tunsivat toisensa ja menestystä saavutettiin junioreissa ensimmäisistä vuosista lähtien. Voden ja Hällin C-juniorijoukkue voitti TUL:n Helsingin piirin mestaruuden ensimmäisellä kaudellaan. Siitä se alkoi, malmilainen kasvatustyö jalkapallon parissa.
Monet asiat ovat seuratoiminnassa muuttuneet ja jäsenmäärä kasvanut, mutta tuntuu kuitenkin siltä, että paljon löytyy edelleen samaa mapsilaisuutta kuin vuonna 1948. Yhteiskunnalliset muutokset, elintason nousu ja kiihtynyt elämisen rytmi heijastuvat kuitenkin Malmin Palloseurankin toimintaan.
Seuran ensimmäisinä vuosikymmeninä näytti yhteisöllisyys olleen vahva tekijä mapsilaisten keskuudessa. Harjoitusten ja pelien lisäksi tehtiin paljon muutakin yhdessä. Omaksi iloksi ja seuran hyväksi! Oli kerhoja, iltamia, muotinäytöksiä, leirejä, yhteisiä
reissuja, monimuotoista varainhankintaa ja ikimuistoisia puurojuhlia.
LÄHTÖLAUKAUS UUDELLE FUTISSEURALLE
Vuoden 1948 alussa, tarkalleen 23.2.1948, Malmin Nuorisoseuran talolla kirjoitettiiin historiaa ja potkaistiin liikkeelle Malmin Palloseura. Helmikuisessa illassa koolla oli 27 nuorehkoa ja innokasta malmilaismiestä. He perustivat jalkapalloon keskittyvän erikoisseuran, nimeltään Malmin Palloseura. Perustavaa kokousta edelsi pari viikkoa aiemmin pidetty suunnitteleva kokous, jossa Leo Laaksonen sai tehtäväkseen lähestyä sekä Suomen Palloliittoa että Työväen Urheiluliittoa.
Laaksonen sai vastaukseksi, että Palloliitto ei katsonut hyvällä perustettavaa seuraa, koska Malmilla jalkapalloa pyöritti Malmin Ponnistajat.
Näin ainoaksi vaihtoehdoksi jäi TUL, jonka alaisuuteen ja kilpailutoimintaan perustettu MPS liittyi. Palloseuran synnyttämisessä ei pelannut politiikka, vaan perustajien ainoana intona oli tehostaa jalkapallon harrastamista Malmin seudulla. Malmin Ponnistajat oli silloin yleisseura, jossa jalkapalloilijat kokivat jääneensä muiden jalkoihin, perusteli Pentti Sanden, yksi MPS:n perustajista.
Vasta Palloseuran perustamisen jälkeen ponnarien puheenjohtajaksi tuli tunnettu malmi- lainen jalkapallomies Erikssonin Börje. Jos valinta olisi tapahtunut vuotta aiemmin, niin Malmin Palloseuraa ei olisi kenties koskaan perustettukaan, pohti perustajajäsen Sandenin Pena jälkeenpäin. Painava syy jalkapallon erikoisseuran perustamisesta Malmille juonsi myös futaajien edellisen vuoden Ruotsin reissuun. Ikimuistoista pelireissua vahvisti matkalla syntynyt ajatus malmilaisesta erikoisseurasta. Pelireissu kansankotiin oli viimeinen pisara MPS:n perustamiseen. Liekö keltainen pelipaita siirtynyt lahden takaa alitajuisesti malmilaisen jalkapallon tunnusmerkiksi?
PERUSTAVA KOKOUS
Perustava kokous valitsi MPS:n ensimmäiseksi puheenjohtajaksi Ville Flyströmin, sihteeriksi Alpo Koposen ja rahastonhoitajaksi Urho Maunulan. Runsaasta tarjonnasta vastaperustetun seuran johtokuntaan seuloituivat Leo Laaksonen, Ernesto Magi, Erkki Reima, Arvo Laakso, Erkki Välilä, Pentti Sanden ja Arvo Majokorpi. Kaikki sittemmin tuttuja nimiä MPS:n toiminnoissa vuosikymmenten ajan.
Perustava kokous valitsi seuralle myös huvi-, nuoriso- ja tiedotustoimikunnat. Lisäksi kaikille tarjoutui mahdollisuus käydä suunnittelemaan seuralle omaa merkkiä. Ehdotukset tuli esittää johtokunnalle, joka otti itselleen asiassa päätäntävallan. Tuore seura valitsi tiedotuskanavikseen Suomen Sosiaalidemokraatin, Helsingin Sanomat ja Helsingin Ympäristölehden. Päätettiin myös kauaskantoisen viisaasti, että erityinen huomio kohdistetaan nuorisotyöhön. Perustavan kokouksen pöytäkirja sinetöityy toiveeseen, että tulevaisuus tuo mukanaan Malmin Palloseuralle onnea ja menestystä.
PALLO KÄY PYÖRIMÄÄN
Into oli kova. Ensimmäiseen toimintavuoteen mahtui kosolti kerhoiltoja ja kuukausikokouksia. Malmin Nuorisoseuran talo oli seuran henkinen ja fyysinen tyyssija. Maanantai-illat pyhitettiin luennoille ja voimistelulle. Futishalleista ja keinonurmista ei kukaan osannut uneksia!
Aloituskesänä 1948 MPS otti osaa TUL:n suursarjaan. Pelimiehet näyttivät taitonsa, uunituore seura eteni heti syksyllä karsintaotteluihin pääsystä maan toiseksi korkeimmalle tasolle, Suomi-sarjaan, johon kelpuutettiin puolet malmilaisilta haaveeksi jääneen Palloliiton ja puolet TUL:n seuroista. Kotikenttänä oli jo vuonna 1948 Tapanila.
MPS:n karsinta tyssäsi Savonlinnan Pallokerhoon, jolle malmilaiset joutuivat jatkoajan jälkeen antautumaan niukasti maalein 1–2. Savonlinnassa MPS:n tappiota todisti peräti 500 katsojaa. Malmilaisten tasosta kertoo se, että kitkerä karsintaottelu oli joukkueen 29. seuran neitsytvuonna. Ja ensimmäinen tappio!
YKSIVUOTISSYNTTÄRIT
Pirteätä avausvuotta seurasi myös vuonna 1949 MPS:n ensimmäinen syntymäpäivä, jonka juhlinta sai laajaa huomiota. Ripeää ja menestyksellistä vuotta kiiteltiin monin muodoin. Eräs media kirjoitti synttäreistä: Erikoisesti nimimerkki ”Täplän” kirjoittama ja esittäjien mainiosti höystämä ja näyttelemä kuvaelma Pari asemanväliä Helsingistä pohjoiseen oli sen laatuinen, että sen satiirisuudesta ja iskevyydestä saisivat ottaa revyy-teatterimmekin esimerkkiä.
Pelitkin kulkivat. MPS jyräsi näyttävästi sekä TUL:n sarjassa että Suomen cupissa. Syksyllä 1949 oli taas sauma nousta Suomi-sarjaan. Nyt oli jyväskyläläisen JYP:in vuoro torpata malmilaisten nousuhaaveet.
MPS avasi myös heti toisena toimintavuotenaan kansainvälisyyden ovet. Viiikon ystävyys- ja pelireissu Tukholman Rekarneen tuotti myös ensimmäisen ”maaotteluvoitonkin”.
MPS viestitti heti syntymänsä alusta asti vahvaa tasa-arvon sanomaa. Seurassa toimi voimakkaasti naisjaosto, vaikka naisjalkapallosta ei tuolloin tiedetty vielä mitään. Mutta naisten koripallo starttasi seurassa. MPS kokosi myös vuonna 1949 jääpallojoukkueen. Juniorotoiminta vahvistui seuran perustamishengen mukaisesti. Jo toisena toimintavuonnna MPS:n C-juniorit herättivät otteillaan futispiireissä laajaa huomiota. Tästä ikäryhmästä nousi myöhemmin moni pelaaja seuran edustusjoukkueeseen.
Tyhjästä käyntiiin polkaistussa seurassa oli toisena vuotena jo 200 jäsentä. MPS:n perustaminen ei ollut turha operaatio. Tutulta kuulostavat palloseuralaisten tuon aikaiset toiveetkin. Malmille kaivattiin jalkapallokenttää ja seudun salitarjonta ei vastannut seuran tarpeita. Mutta pallo pyöri Malmilla, Tapanilassa ja Pukinmäessä. Into ja uhrautuvaisuus korvasivat puutteet. Tästä oli hyvä jatkaa uudelle vuosikymmenelle, 1950-luvulle.
75-VUOTISJUHLAT SYKSYLLÄ 2023
Mäkeläisen ja Laaksosen tekstin mukaisesti pallo on pyörinyt alkupotkusta lähtien aina tähän päivään saakka. Seura on muovautunut vuosien saatossa jäsenmäärältään noin 1 000 jäsenen futisseuraksi, jossa työskente- lee jo useampi päätoiminen työntekijä. Varttuneeseen ikään kasvanutta MPS:ää ja Mapsilaisuutta juhlitaan seuraavan kerran isommilla kekkereillä lokakuun 2023. Ikäisekseen seura on vetreässä kunnossa ja sillä on varmasti edessään vielä useita värikkäitä vuosikymmeniä!